BTW-vrijstelling voor tolkdiensten aan doven of slechthorenden

Door Johan Van Overtveldt op 16 juni 2015, over deze onderwerpen: BTW

Via een aanpassing van de BTW-regeling (beslissing nr E.T.127.709 d.d. 15.06.2015) wordt de vrijstelling voor tolkdiensten, verricht door gebarentolken, schrijftolken en orale tolken ten behoeve van doven of slechthorenden uitgebreid naar derde gebruikers.

Prestaties van gebarentolken waren tot nu toe enkel vrijgesteld van BTW als ze rechtstreeks aan doven of slechthorenden werden aangerekend. Bij aanrekening aan derden  (bv. werkgevers, overheden, rechtbanken, etc.) was het BTW-tarief van 21% van toepassing. Bedrijven en organisaties doen echter eveneens beroep op deze tolkdiensten met hetzelfde doel. Een uitbreiding van de vrijstelling richting derden was volgens de Minister van Financiën dan ook een logische stap. 

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt : “Deze aanpassing van de BTW-regelgeving voor tolkdiensten aan doven en slechthorenden past in de  vereenvoudiging en harmonisatie van de BTW-regelgeving die we stelselmatig doorvoeren.  Met deze maatregel vereenvoudigen en ondersteunen we bovendien gericht de hulp aan doven en slechthorenden.”

Diensten geleverd door gebarentolken worden hierdoor op eenzelfde manier behandeld als maatschappelijk werk en zullen dus vanaf 1 juli 2015 onder de vrijstelling van art. 44, § 2, 2° W. BTW vallen, ongeacht aan wie de prestaties worden aangerekend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is