U bent hier
Europese burger vraagt verandering, maar krijgt meer van hetzelfde
Met een meerderheid van de stemmen in het Europees Parlement achter zich, mag de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker zich voortaan officieel voorzitter noemen van de nieuwe Europese Commissie. “Een gemiste kans”, vindt de N-VA, die de EU liever een nieuwe richting ziet inslaan. “De keuze voor Juncker getuigt van weinig inspiratie. We dreigen meer van hetzelfde te krijgen.”
Johan Van Overtveldt, N-VA-delegatieleider in het Europees Parlement, wijst erop dat Juncker mee aan de wieg stond van de euro en jarenlang voorzitter was van de eurogroep. “Hij kende dus de constructiefouten van de gemeenschappelijke munt, maar toonde bij aanvang van de crisis weinig visie of daadkracht om de problemen structureel aan te pakken. Dat hij er eveneens voorstander van is dat de Europese Commissie richtsnoeren oplegt aan de Europese Centrale Bank over het wisselkoersbeleid, baart mij ernstig zorgen. Verder dreigt een flexibele interpretatie van de begrotingsregels van het Stabiliteitspact de crisis opnieuw aan te zwengelen in plaats van te bezweren."
Niet de juiste persoon
"Het Europees Parlement en vele burgers vragen al jaren dat het Europees Parlement één vergaderplaats krijgt in Brussel. De maandelijkse verhuis naar Straatsburg is niet efficiënt en kost handenvol geld, zo'n 200 miljoen euro per jaar", klaagt zijn collega-parlementslid Helga Stevens aan. "Dat Juncker dit zelfs niet bespreekbaar wil maken en louter vasthoudt aan het status quo, valt moeilijk uit te leggen."
Ook voor Europees N-VA-parlementslid Mark Demesmaeker is Juncker niet de juiste persoon om veranderingen binnen de Unie te begeleiden. "Dit najaar kunnen de Schotten en de Catalanen via een referendum kiezen voor een eigen toekomst binnen de EU. Op geen enkele manier heeft Juncker aangetoond dat hij pragmatischer en positiever tegen dat democratische keuzeproces aankijkt dan zijn voorgangers. Met hem krijgen we dus een EU die de kop in het zand blijft steken, in de hoop dat er niks verandert."
"Zowel de lage opkomst bij de Europese verkiezingen als de winst van de anti-Europese partijen tonen aan dat de burgers een ander Europa verlangen dat inzet op groei, jobs en competitiviteit, focust op de domeinen waar het echt een verschil kan maken en werk maakt van minder maar betere regels. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie zou die hervormingsagenda moeten belichamen en wervend uitdragen", meent Europees N-VA-parlementslid Louis Ide, die daar echter weinig van merkt.
Samenwerken waar mogelijk
Ondanks de keuze voor Juncker, blijft de N-VA zich constructief opstellen. "Wanneer de nieuwe voorzitter wil inzetten op prioriteiten als het voltooien van de monetaire unie, het verdiepen van de interne markt, het creëren van een ruimte van recht en veiligheid en het vergroten van de energiezekerheid, zal hij in ons een bondgenoot vinden. We kijken dan ook uit naar de ploeg van nieuwe Commissarissen die Juncker zal samenstellen. Hopelijk kan die als geheel een moderner leiderschap tentoonspreiden dan zijn voorzitter, zodat de EU een nieuwe richting kan inslaan", besluit Van Overtveldt.