Lagere belasting levert pensioenspaarder tot 1.500 euro extra op

Door Johan Van Overtveldt op 13 november 2014, over deze onderwerpen: Belastingen, Sparen en beleggen, Financiën, Verandering
Lagere belasting levert pensioenspaarder gemiddeld 1.500 euro extra op

Nadat de nieuwe federale regering eerder al de personenbelasting verlaagde, brengt zij nu ook de belasting op pensioensparen terug van tien naar acht procent. “Door die belastingverlaging zal een pensioenspaarder aan het einde van de rit tot 1.500 euro extra overhouden”, becijferde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Het individuele pensioensparen via een pensioenspaarverzekering of pensioenspaarfonds wordt ook wel de derde pijler van ons pensioenstelsel genoemd. Voor veel burgers vormt die een belangrijke aanvulling op het wettelijke basispensioen, de zogenoemde eerste pijler. “Meer dan 2,5 miljoen Belgen doen bij ons aan pensioensparen als extra appeltje voor de dorst”, weet Van Overtveldt. “Allen samen vertegenwoordigen zij een bedrag van ongeveer 2 miljard euro. We willen die populaire spaarformule verder aanmoedigen. Daarom verlagen we de huidige heffing op de leeftijd van zestig jaar met twee procent.”

Een deel van die verminderde heffing wordt vervroegd ingehouden, gespreid over de komende vijf jaar. Daar merk je als pensioenspaarder zelf niets van, maar aan het einde van de rit houd je netto wel meer over dan nu het geval is.

Belastingverlaging primeert
De daling van de totale belastingdruk in België was een van de speerpunten van het programma waarmee de N-VA eerder dit jaar naar de kiezer trok. “Deze regering maakt dan ook een prioriteit van het verlagen van belastingen”, stelt Van Overtveldt. In de personenbelasting voorziet zij een verhoging van de forfaitaire aftrek voor beroepskosten: een maatregel die de werkende Belg gemiddeld 250 euro extra netto-inkomen zal opleveren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is