Minister Van Overtveldt: “Transparantie is een werk van elke dag”

Door Johan Van Overtveldt op 9 december 2014, over deze onderwerpen: Belastingen, Financiën, Fraude
Minister Van Overtveldt: “Transparantie is een werk van elke dag”

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt is verbaasd over de kritiek van de oppositie op de zogenoemde ‘excess profit rulings’. “Dat een partij die het systeem mee heeft ingevoerd en het tien jaar lang zonder commentaar mee in stand heeft gehouden, nu kritiek levert, vind ik bijzonder merkwaardig”, reageert Van Overtveldt. “Bovendien komt die partij met voorstellen die al lang bestaan of in uitwerking zijn.”

Het systeem van de ‘excess profit rulings’ laat toe dat het Belgische filiaal van een multinational in ons land enkel belastingen betaalt op de winst die het als alleenstaand bedrijf zou boeken. De winst die dat filiaal puurt uit de voordelen die het geniet als onderdeel van een multinational, wordt zo niet belast.

Het systeem werd al in 2004 in een wet gegoten, onder het paarse bestuur waar ook de huidige socialistische oppositie deel van uitmaakte. Het is dus verre van nieuw. Bovendien is het volledig transparant. “Het gaat hier niet om schimmige regeltjes”, stelt de minister van Financiën. “De regeling staat in de wet en de voorwaarden om zo’n ‘ruling’ te krijgen worden gepubliceerd. En als een andere lidstaat ons om informatie vraagt, dan geven we die ook. Punt. Wij hebben niets te verbergen.”

Topprioriteit: transparantie

Voor Van Overtveldt is fiscale transparantie een absolute prioriteit. "Ik neem daartoe ook de nodige initiatieven, op Europees niveau en onder meer ook richting Luxemburg. Naar aanleiding van het LuxLeaks-dossier had ik het parlement al laten weten dat ik alle Luxemburgse ‘rulings’ zou opvragen, ook de ‘rulings’ die niet in het dossier zaten. Daar werd toen wat smalend over gedaan, maar intussen heeft de Luxemburgse minister van Financiën Pierre Gramegna (rechts op de foto, red.) mij verzekerd dat we die in de loop van januari mogen verwachten. Transparantie is voor mij geen hol begrip, het is een werk van elke dag.”

De Vlaamse socialisten hebben niet alleen last van een kort of selectief geheugen, ze waren de voorbije weken ook niet echt bij de les, moet de minister vaststellen. “Momenteel pleiten ze ervoor om de ‘rulings’ ook toegankelijk te maken voor kmo’s. Maar iedereen die mijn beleidsnota goed gelezen heeft, weet dat die uitbreiding er letterlijk instaat.” Hetzelfde geldt voor hun vraag om zo snel mogelijk werk te maken van EU-wetgeving over de verplichte en automatische uitwisseling van ‘tax rulings’. “Ik heb twee weken geleden zelf al laten weten dat we actief mee aan de kar willen trekken voor meer fiscale transparantie op Europees niveau. Ik heb dat engagement ook in de commissie Financiën herhaald. Blijkbaar hebben sommigen dat niet goed gehoord”, besluit Van Overtveldt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is