Taxshift kan tot 64.500 nieuwe jobs opleveren

Door Johan Van Overtveldt op 1 december 2015, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Financiën
Studies tonen aan: taxshift kan tot 64.500 nieuwe jobs opleveren

De taxshift van deze regering met de N-VA zal een opvallend positieve impact hebben op de economische groei, de jobcreatie en het inkomen van de burgers. Dat blijkt uit nieuwe studies van het Federaal Planbureau (FPB) en de Nationale Bank van België (NBB). “Die studies tonen voor het eerst ook aan dat de taxshift de begroting zelfs zal helpen saneren dankzij de forse jobcreatie. Daardoor krijgt de overheid meer inkomsten en moet ze minder uitgeven”, verklaart minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

Door de taxshift wordt arbeid duidelijk goedkoper, met een directe positieve impact op de jobcreatie. Een bijkomend positief effect is dat ook het reële beschikbare inkomen van particulieren met meer dan twee procent zal stijgen, wat op zijn beurt de consumptie zal aanzwengelen. Dat komt de werkgelegenheid dan weer ten goede komt. Die zou met 1,7 procent stijgen, goed voor 64.500 extra jobs.

Terugverdieneffecten

De economische groei kan in 2021 tot anderhalve procent hoger liggen dan wanneer er geen taxshift zou zijn, wijzen de nieuwe studies uit. Het Planbureau voegt daaraan toe dat ook de winstmarge van bedrijven met 0,6 procent zal stijgen. Via allerlei terugverdieneffecten zal de taxshift bovendien helpen om de begroting en de overheidsfinanciën op orde te stellen. “Uiteraard genieten ook de regio’s mee van die effecten”, bevestigt Van Overtveldt.

Rekening op orde

De minister van Financiën wijst ten slotte erop dat de taxshift reeds volledig gefinancierd is tot en met 2018. De insinuatie dat het Rekenhof een gat in de taxshift zou hebben gevonden, wordt door diezelfde instelling formeel ontkend. "Ook de verhoging van de nettolonen is gewaarborgd", besluit Van Overtveldt. "Zo zal meer dan de helft van de mensen netto 100 euro extra per maand overhouden, een bedrag dat kan oplopen tot 140 euro."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is