Geen nood aan een Europees toerismeagentschap

Door Johan Van Overtveldt op 25 maart 2021, over deze onderwerpen: Europees beleid, Toerisme, Coronacrisis
Stedelijk toerisme

De coronapandemie houdt de wereld nu al een jaar in haar greep. De crisis treft de hele samenleving en economie. Ook de toerismesector heeft het bijzonder zwaar. Het Europees Parlement heeft een rapport klaar met voorstellen voor een duurzame toekomst voor de toerismesector. Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt reageert kritisch: “Het verslag bevat goede elementen, maar Europa heeft absoluut geen nood aan een Europees toerismeagentschap. Wel aan reisagentschappen die weer op volle toeren kunnen draaien!”

Met ruim 11 procent van de totale werkgelegenheid en 10 procent van het bruto binnenlands product van de EU is de toerismesector is erg belangrijke economische speler. De COVID-19-crisis treft de sector genadeloos. Steun- en herstelmaatregelen zijn dus ook voor deze sector essentieel, op verschillende niveaus.

Het Europees Parlement pleit ervoor om van toerisme een gedeelde bevoegdheid te maken, een allesomvattend Europees toerismebeleid te ontwikkelen met een eigen begrotingslijn en als kers op de taart, een Europees agentschap voor toerisme.

Johan Van Overtveldt: “Het Europees Parlement vervalt weer in een soort van pensée unique waarbij 'meer Europa' de enige oplossing lijkt. Een hamer ziet elk probleem als een spijker. Toerisme en de promotie van de eigen regio of lidstaat is toch bij uitstek een taak die toebehoort aan de lidstaten. Volgens het Europees verdrag is toerisme een aanvullende bevoegdheid. De N-VA is allesbehalve vragende partij om dit te wijzigen. Een turbo op de vaccinaties is vandaag de beste relancemaatregel voor de toerismesector, zodat we deze pandemie zo snel als mogelijk overwinnen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is