Johan Van Overtveldt: “Commissievoorzitter von der Leyen wordt ‘madame steekvlam’”

Door Johan Van Overtveldt op 16 september 2022, over deze onderwerpen: Europees beleid
Johan Van Overtveldt in De Afspraak op vrijdag

In haar State of the Union pakte Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen uit met een pakket maatregelen die de EU wil nemen om de energiecrisis het hoofd te bieden. “Haar intenties zijn goed, maar ik blijf toch op mijn honger zitten”, reageert Europarlementslid Johan Van Overtveldt in De Afspraak op vrijdag. “von der Leyen wordt een beetje ‘madame steekvlam’: ze komt elk jaar met grote uitspraken en beloftes, maar in de realiteit komt daar niet veel van in huis.”

Van Overtveldt verwijst naar de coronaperiode, waar volgens hem de commissie ook veel te laat reageerde. “Had de commissie haar werk gedaan, hadden we in de zomermaanden veel minder opbod gehad tussen de lidstaten voor dat laatste stukje gas, en hadden de prijzen niet zo’n vlucht genomen.”

Poetin in Europese energievacuüm gesprongen

“We zijn altijd geneigd te zeggen dat dit allemaal de schuld is van Poetin, maar de energieprijzen waren al aan het stijgen maanden voor de Russische inval. Dat heeft alles te maken met het feit dat velen – Frans Timmermans op kop – de overgangsperiode tussen fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie volledig hebben overschat. Men is gestopt met investeringen, zoals kernenergie. Poetin is handig in dat vacuüm gesprongen.”

Gericht en verantwoord beleid

De maatregelen om de energiefactuur te drukken komen nu van overal, maar Van Overtveldt waarschuwt: “In de context van de huidige crisis kan je de vlucht vooruit nemen en de begroting laten ontsporen, of je kan een gericht en verantwoord beleid voeren, in de context van een gezonde begroting.”

Erger voorkomen

Johan Van Overtveldt verwijst naar de catastrofale financiële situatie van Wallonië. “Het is absoluut niet ondenkbeeldig dat die situatie begint te leven bij de ratingagentschappen en dergelijke, en dat daardoor ook België in een stroomversnelling terechtkomt, met slechte kredietomstandigheden als gevolg.  We zitten met onze federale schuld ver boven de 100 %. Dan moet je goed opletten wat je doet, je zaken op orde houden en dus je begroting in het oog blijven houden, hoe urgent de zaken ook zijn. Zo voorkom je op termijn veel erger.”

Kijk hier voor het volledige debat in De Afspraak op vrijdag (beschikbaar op VRT MAX tot zondag 16/10/2022).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is