Johan Van Overtveldt: “De heropbouw van de tewerkstelling moet nu centraal staan”

Door Johan Van Overtveldt op 21 april 2020, over deze onderwerpen: Europees beleid, Coronacrisis
Johan Van Overtveldt

“Je kan geen ernstige solidariteit hebben zonder bijzondere conditionaliteit.” Europarlementslid Johan Van Overtveldt bespreekt het Europese economische herstelplan in De Ochtend op Radio 1. “De heropbouw van de tewerkstelling moet nu centraal staan”, vindt hij.

Conditionaliteit rijmt op solidariteit

Europa buigt zich deze week opnieuw over een herstelplan voor Europese staten die getroffen zijn door de coronacrisis. Die Europese steun moet altijd tijdelijk, transparant en conditioneel zijn volgens Van Overtveldt. “Als je met de solidariteit geen conditionaliteit inbouwt, dan komt de Europese Unie in gevaar. Dan komt de publieke opinie in landen als Nederland en Duitsland zeker en vast in opstand komen. Niemand zit te wachten op AFD in Duitsland, een extreemrechtse partij in Duitsland die 30 tot 35 procent van de stemmen zou gaan halen. Als je in Europa gaat werken met solidariteit zonder conditionaliteit, geef ik je op een briefje dat we daar naartoe gaan.”

Green Deal niet centraal

Het idee om de Green Deal daarin centraal te zetten, is niet correct volgens de N-VA. “Wij hebben altijd een probleem gehad met de Green Deal van meneer Timmermans om diverse redenen. Ten eerste hanteert men duidelijke taboes rond kernenergie en bepaalde technologische vernieuwingen. Ten tweede goochelt men daar met percentages voor te bereiken CO2-reductie. Een Green Deal met haken en ogen die centraal moet staan in een herstelbeleid is voor ons niet correct. Je hebt nood aan een herstelbeleid waarvan de heropbouw van de tewerkstelling centraal moet staan. Wij pleiten er uiteraard voor om klimaatelementen mee te nemen in het herstelbeleid maar de Green Deal zoals hij nu op tafel ligt, hoeft daar niet de alfa en omega in te zijn.”

Luister naar Europarlementslid Johan Van Overtveldt in De Ochtend.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is