Johan Van Overtveldt kritisch over Europees herstelfonds: “Er is heel wat mis met de verdelingscriteria”

Door Johan Van Overtveldt op 22 juli 2020, over deze onderwerpen: Economie, Europees beleid
Johan Van Overtveldt (c) Iris Walraven (Frons Photography)

Het Europese herstelfonds van 750 miljard euro is qua omvang historisch, maar de omstandigheden zijn dat ook. Dat zegt Johan Van Overtveldt, Europarlementslid en voorzitter van de Begrotingscommissie op Radio 1 in De Ochtend. Hij ziet grote hiaten en ondoordachte verdelingscriteria in het plan. “Voor een stuk is dit een antwoord op de crisis die zich ontwikkelt. Voor de afwikkeling en concrete uitwerking vrees ik dat er flink wat moeilijkheden en problemen op ons liggen te wachten.”

Verschillende lezingen mogelijk

Het Europees Parlement vroeg om strenge voorwaarden. Die zijn er volgens Van Overtveldt op papier: “Een lidstaat kan aan de noodrem trekken als er dingen gebeuren die volgens die lidstaat niet in overeenstemming zijn van het fonds. Dit om te beletten dat de financiering zou doorgaan. Die emergency brake kan je op verschillende manieren lezen. Je kan er gif op innemen dat er in de komende periode opnieuw discussies zullen ontstaan over de aanwending van de middelen. Nederland en partners gaan een andere lezing hebben van dit akkoord dan bijvoorbeeld Spanje en Italië.”

Vragen bij de verdelingscriteria

Van Overtveldt stelt zich vragen bij de verdelingscriteria waarop de 750 miljard euro verdeeld zijn onder de Europese lidstaten. “Men hanteert historische werkloosheidscijfers als verdelingscriterium in plaats van de gevolgen van de coronacrisis. Dat is niet objectief.” Voor ons land zit er 5 miljard euro in het Europees herstelfonds. “Als men betere criteria had uitgewerkt, hadden wij hier wellicht meer uit de brand kunnen slepen omdat onze werkloosheidscijfers in Europese context relatief goed zijn. Maar het gaat over de coronacrisis en de impact daarvan. Met meer nauwgezette criteria die daarbij aansluiten had er voor ons land meer ingezeten.”

Kritische noot

Het Europees Parlement moet het debat over het herstelfonds nog voeren en haar goedkeuring geven voor het Europees meerjarentraject. “Daar wordt op dit eigenste moment nog serieus over gebikkeld door de verschillende groepen. Ik onthoud van wat ik heb gehoord dat er een kritische noot zal geblazen worden ten aanzien van het plan-Michel.”

Beluister Europarlementslid Johan Van Overtveldt op Radio 1 in De Ochtend over het Europees herstelfonds

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is