Johan Van Overtveldt over renteverhoging ECB: "Too little, too late"

Door Johan Van Overtveldt op 10 juni 2022, over deze onderwerpen: Economie, Financiën, Europees beleid
Johan Van Overtveldt

Na maanden talmen heeft de Europese Centrale Bank beslist om de rente te verhogen. Volgens Europees Parlementslid en voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt komt die beslissing veel te laat. “Alle signalen gaven vorig jaar al aan dat de inflatie problematisch zou worden, maar de ECB heeft veel te lang gewacht. Daardoor zal deze ingreep niet voldoende zijn en zal men meer moeten doen.”

“De ECB was natuurlijk beducht voor de gevolgen van zo’n renteverhoging, op vlak van economische groei, overheidsbegroting en de stabiliteit van de financiële markten. Maar mijn punt is net dat door het uitstel van de ECB de gevolgen van die uiteindelijke renteverhoging nu nog groter zullen zijn”, aldus Van Overtveldt, die benadrukt dat hij vorig jaar al wees op de gevaren van de hoge inflatie. “Goed beleid is vooruitzien, en dat heeft de ECB volgens mij onvoldoende gedaan.”

De gevolgen van de renteverhoging voor de Belgische financiën zouden volgens Johan Van Overveldt op korte termijn nog meevallen. “De bekwame mensen van de Schuldcel Financiën hebben er voor gezorgd dat de looptijd van onze overheidsschuld werd verlengd van 7 naar 10 jaar. Daar heb ik als toenmalig minister van Financiën altijd bijzonder veel aandacht voor gehad. Dat wil zeggen dat de renteverhoging pas op een termijn van 1 à 2 jaar een substantiële impact zullen hebben.”

Beluister Johan Van Overtveldt in De Ochtend op Radio 1

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is