Johan Van Overtveldt vraagt strikte controle op Europees geld aan Palestijnse gebieden

Door Johan Van Overtveldt op 18 oktober 2023
Johan Van Overtveldt

Tijdens de plenaire vergaderingen van het Europees parlement in Straatsburg werd de opmaak van de begroting voor 2024 besproken. Johan Van Overtveldt, voorzitter van de Begrotingscommissie, pleitte in zijn tussenkomst voor een verscherpte controle op de Europese middelen die naar de Palestijnse gebieden gaan. Het gaat om een jaarlijks bedrag van meer dan 300 miljoen euro, waarvan de uiteindelijke bestemming lang niet altijd de juiste blijkt te zijn.

Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van het gerenommeerde Franse Centre National de la Recherche Scientifique dat er via de Europese programma’s Erasmus en Horizon miljoenen euro’s via de Islamitische Universiteit van Gaza naar Hamas doorgesluisd worden. Het onderzoek concludeert dat er de afgelopen tien jaar via diverse kanalen in totaal minstens 200 miljoen euro aan Europese middelen uiteindelijk bij Hamas en bij het extremistische PFLP terecht kwamen.

Geen eurocent naar Hamas

“In de toekomst moet er, meer dan nu het geval is, strak gecontroleerd worden dat er geen eurocent in de schoot van Hamas valt. Hamas is een jihadistisch orkest dat gedirigeerd wordt door Iraanse fanatici die de vernietiging van Israël willen. Het lot van het gewone volk is voor hen van geen tel”, zo besloot Van Overtveldt zijn tussenkomst.

Meer geld voor veiligheid en grensbewaking

De voorzitter van de Begrotingscommissie pleitte ook opnieuw voor een grondige hervorming van het Europese budget, met meer aandacht voor defensie en de bewaking van de Europese buitengrenzen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is