Minister Van Overtveldt zet belangrijke stap in strijd tegen fiscale fraude

Door Johan Van Overtveldt op 29 oktober 2014, over deze onderwerpen: Fiscale fraude, Financiën, Verandering
Minister Van Overtveldt zet belangrijke stap in strijd tegen fiscale fraude

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft een akkoord over automatische fiscale gegevensuitwisseling ondertekend. Dat zal de internationale strijd tegen fiscale fraude vergemakkelijken. Zo’n vijftig andere landen ondertekenden het akkoord eveneens. Daartussen vinden we ook de namen van enkele notoire belastingparadijzen, zoals Liechtenstein, Bermuda en de Kaaimaneilanden. De minister spreekt dan ook met recht van “een belangrijke stap op wereldniveau” in het opsporen en beteugelen van fiscale fraude.

Fiscale fraude is bij uitstek een probleem dat je als land nooit alleen krijgt opgelost. Je pakt het dan ook het best aan op Europees en bij voorkeur zelfs mondiaal niveau. Dat vergt een nauwe internationale samenwerking op fiscaal vlak tussen zoveel mogelijk landen. Een samenwerking die eerder al vorm kreeg in een aantal akkoorden, zoals de conventie van de OESO en de Raad van Europa over wederzijdse administratieve bijstand. Ook de Europese Unie vaardigde reeds een richtlijn uit over het uitwisselen van gegevens in het kader van fiscale samenwerking.

Doorkijkbelasting
Heel wat staten sloten intussen ook een akkoord met de Verenigde Staten om financiële gegevens automatisch uit te wisselen. Dat bracht de G20 - dat zijn de 19 grootste economieën ter wereld plus de Europese Unie - en de OESO ertoe om een veralgemeende regeling uit te werken voor automatische gegevensuitwisseling tussen hun lidstaten. Dat standaardmodel van akkoord is nu ook door België ondertekend. Het zal volgens minister Van Overtveldt in de eerste plaats zorgen voor meer transparantie. “Bovendien zal deze overeenkomst een belangrijke ondersteuning blijken bij het invoeren van de doorkijkbelasting die deel uitmaakt van het federale regeerakkoord”, voegt hij eraan toe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is