Nieuws

Alle nieuwsitems

Door Johan Van Overtveldt op 7 september 2020, over deze onderwerpen: Blog

Ruim een half jaar na het uitbreken van het coronavirus, zet COVID-19 onze economie nog steeds onder hoogspanning. Tegen de achtergrond van veel menselijk en economisch leed, wordt koortsachtig gezocht naar een vaccin tegen het virus. In die context trekt een recent onderzoek van VITO en Vlaanderen …

Door Johan Van Overtveldt op 4 mei 2020, over deze onderwerpen: Blog

Het leek een onstuitbare beweging in de wereldverhoudingen. Het Chinese maatschappijmodel zou het Westerse maatschappijmodel van tafel vegen. Het dictatoriale politieke model – enkel de Chinese Communistische Partij is toegelaten als politieke partij – gekoppeld aan een strak door de staat geleide …

Door Johan Van Overtveldt op 21 april 2020, over deze onderwerpen: Blog

De Europese aanpak van de corona pandemie vormde tot nu toe verre van een schoolvoorbeeld inzake efficiënt en pro-actief optreden en gezonde solidariteit. Vooral de nieuwe Europese Commissie van president Ursula Von der Leyen bleef in hoge mate in gebreke. Lidstaten als Frankrijk en Duitsland …

Door Johan Van Overtveldt op 20 april 2020, over deze onderwerpen: Blog

De federale, de Vlaamse en de Europese overheden namen de voorbije weken belangrijke maatregelen om de ergste sociaal-economische klappen van de corona pandemie op te vangen. Bescherming van het sociaal-economische weefsel van onze economie, zeg maar onze ondernemingen met al hun menselijk, fysiek, …

Door Johan Van Overtveldt op 16 april 2020, over deze onderwerpen: Blog

“De wereld staat voor de scherpste economische terugval sinds de Grote Depressie”, zo kopte de gezaghebbende Financial Times op 4 april jl. De corona pandemie haalt inderdaad tegen ongeziene snelheid de ganse wereldeconomie onderuit. Als één van de meest open economieën ter wereld wordt ook de …

Door Johan Van Overtveldt op 16 april 2020, over deze onderwerpen: Blog

Bij wijze van boutade zeg ik vaak, en sedert lang, dat ik qua economische overtuiging “90% Adam Smith en 10% John Maynard Keynes" in mij draag. Deze 90/10-“taakverdeling” tussen deze twee Britse giganten dient in een voldoende lange tijdsdimensie te worden gezien. Het systeem dat Smith uittekende, …